014/3421-124

Aкција бесплатних превентивних здравствених прегледа

Aкција бесплатних превентивних здравствених прегледа, коју у циљу превенције и ране дијагностике обољења реализује Министарство здравља, биће настављена у недељу, 15.септембра, од 8 до 17 часова, у свим здравственим установама из плана мреже, у нашој земљи.

Том приликом, сви грађани, и они без здравственог осигурања, биће у прилици да без заказивања обаве преглед лекара Опште медицине  Дома здравља Мионица.

Такође, грађани ће моћи да ураде и тумор маркере: ПСА (PSA) за мушкарце, као и ЦЕА (CЕA), ЦА19-9 (CA19-9) и АФП (Alpha Fetoprotein), измере крвни притисак, провере ниво шећера у крви, ураде ЕКГ и провере комплетну крвну слику у лабораторији.

Грађани  који  имају неке симптоме  а нису искористили могућност  превентивних прегледа до сада моћи ће да се јаве по упут за преглед Ендокринолога и упут за ултразвучни преглед специјалисте у Здравственом центру Ваљево или пак се директно јавити на преглед у Здравствени центар.

Министарство изражава захвалност свим грађанима који су протекле недеље обавили прегледе и позива све оне који до сада из различитих разлога нису били у могућности да обаве прегледе, да то овога пута, у интересу очувања сопственог здравља, ураде у некој здравственој установи.

Акција превентивних прегледа Септембар 2024.

Hаставaк акције превентивних здравствених прегледа, који ће бити организовани у недељу, 8.септембра, од 8 до 17 часова, у свим здравственим установама у нашој земљи.

Грађани ће и овога пута моћи да без заказивања измере крвни притисак и провере ниво шећера у крви, ураде ЕКГ, а по прегледу и да ураде додатну лабораторијску дијагностику – тумор маркере ЦЕА (CЕA), ЦА19-9 (CA19-9) и АФП (Alpha Fetoprotein), ПСА (PSA )  и прегледе лекара специјалистичких грана.

Значај акције превентивних бесплатних прегледа, које је у циљу ране детекције и правовремене дијагностике болести покренуло Министарство здравља за пацијенте без икаквих симптома, откривена су различита обољења (младежи суспектни на карцином, промене на плућима суспектне на карцином, анеуризме, дијабетес, кардиолошки проблеми и сл)  a код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести