014/3421-124

Вести и актуелности

Превентивни прегледи Дома здравља Мионица 2024. године

22. август 2024.

Министарство здравља обновило је после две године веома успешну и препознатљиву акцију бесплатних превентивних прегледа, које је иницијално организована у циљу превенције и ране дијагностике болести, али и обнављања поверења између медицинских радника и пацијената.

Превентивни прегледи  спровођени су од 19. маја 2024 године до 14. јула.

Акција бесплатних превентивних прегледа, које спроводи Министарство здравља у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу, организовало се  у више од 160 здравствених установа широм земље укључујући и Дом здравља у Мионици.

Том приликом, сви грађани, и они без здравственог осигурања, били су у прилици да без заказивања и упута, обаве прегледе лекара опште праксе , измере крвни притисак, ураде ЕКГ и провере ниво шећера у крви и комплетну крвну слику у лабораторији.

Велики одзив грађана на акцију превентивних прегледа Министарства здравља забележен је у току друге и  треће недеље акције.

У Дому здравља Мионица прегледано је приближно     стотину      пацијената, урађено исто толики број ЕКГ записа, мерења артеријске тензије и физикалних прегледа.

Од анализа спроведено је преко   100       тачније  58    анализа крви,  од тога 30 циљаних гликемија, 28 комплетних крвних слика, 26 узорковања хормона штитасте жлезде, 14 узорковања PSA – тумор маркер карцинома простате, 20 узорковања СЕА -19.9 – тумор маркер карцинома дебелог црева. Поред тога, учињено је  21 циљани ултразвучни преглед дојке  и 13 прегледа  физијатра  деце  у предшколском и школском узрасту.

Пацијенти код којих је  примећено одступање од  нормалних физиолошких параметара су евидентирани и упућивани на специјалистичке  прегледе.

Овим акцијама  обухваћен је добар број становништва општине Мионица а и пацијената  који су се у том тренутку нашли на територији општине и искористили могућност прегледа, што све  укупно гледано  говори о значају ових акција.