Амбуланта Врујци


Бања Врујци налази се између Љига и Мионице, у долини између планине Сувобор и реке Топлице. Налази се на надморској висини од 180 метара. Удаљена је 92 километара од Београда. Кроз бању тече речица Горња Топлица.

Бања Врујци има термалне изворе сумпоровите воде као и лековито блато.Термалне воде у бањи Врујци су калцијумскомагнезијумске са просечном температуром од 27° C.  У терапијске сврхе вода се користи за купање и за пиће.

01 02

Амбуланта Врујци отворена је деведесетих година у оквиру Дома здравља Мионица. У свом саставу има службу опште медицине, у којој  лекар и сестра раде раднима данима током пре поднева.У оквиру зграде налази се и апотека.Тренутно се највише ради на развијању физикалне терапије,а да се кренуло у добром правцу потврђује све већи број корисника.

У служби физикалне медицине и рехабилитације ради један лекар специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, један физиотерапеут са средњом и два са вишом школом.

Термалне воде у Бањи Врујци имају температуру од 26-28 °C,садрже калијум, магнезијум и селен. Лековито блато, које користимо у служби физикалне медицине и рехабилитације, се меша и загрева до 60°C у специјалним казанима, а потом се, у зависности од обољења пацијента, апликује на оболело место. Блато се ставља на оболели део тела у виду облога на 20 до 45 минута, после чега се испира топлом водом. 

Служба физикалне медицине је опремељена и  компјутеризованим апаратом за тракцију кичме са специјалним столом за екстензију.

Декомпресијска или тракциона терапија се сматра веома учинковитом код лечења цервикалне и лумбалне дископатије (укљештења дискуса), компресивне радикулопатије, ишијаса, редуктибилне сколиозе, болова у доњем делу кичменог стуба и смањена покретљивости доњег дела леђа.

Служба физикалне медицине и рехабилитације у Бањи Врујци у својој понуди има балнеопроцедуре, електротерапију, магнетотерапију, као и хоризонталну и кинезитерапију. Нова тракциона терапија, спада у ванстандардне услуге и препоручује се у комбинацији са осталим терапијским процедурама које ова амбуланта нуди.

Терапијски ефекти бањске лековите воде и лековитог бањског блата, имају посебан благотворан ефекат на пацијенте са реумом, стањима после повреда коштанозглобног система и стањима после повреда  и код људи са повишеним крвним притиском,проблемима са венама,нервним системом, помажу и у лечењу стерилитета.

Тежимо да уз расположиве ресурсе и љубазно особље обезбедимо квалитетно лечење и бригу о пацијенту, како би постигли најповољнији исход по здравље пацијента.

Физикална терапија се ради током целе године, радним данима 07-15ч .Услуге су  уговорене са Републичким фондом здравственог осигурања. План терапија се ради у договору са пацијентом.

Преглед се заказује на телефоне 014-3150 180 и 014-3150 182.

03

 

Ценовник услуга

Преглед физијатра-први

1000 дин

Контролни преглед

500 дин

Електро-процедуре (појединачно)

200 дин

Тракциона терапија

 

Декомпресија кичменог стуба

1000 дин

Подводна масажа

сегментна

200 дин

општа

400 дин

Ручна масажа

сегментна

300 дин

општа (релаксациона)

1200 дин

Пелоид (блато)

Апликација блата по сегменту

100 дин

Апликација блата дуж кичме

200 дин

Апликација блата врат и рамена

200 дин

Апликација блата лумбални сегмент и кукови

200 дин

Апликација блата дуж кичме и кукови

300 дин